Поради

Цікаві факти про моркву

Морква- це цінний овоч який являється дуже  популярним.

Морква буває різних кольорів – фіолетова, червона, біла і навіть чорна! Різні кольори моркви також мають тонкі відмінності у смаку, які зазвичай помітні, коли її їдять у сирому вигляді.
Чим темніший колір, тим солодший смак.

Читай також: Золоті правила життя

Високий вміст альфа- та бета-каротину присутній в помаранчевій моркві, лютеїну в жовтій моркві, лікопіну в червоній моркві, антоціаніну в корені пурпурової моркви.

Моркву недарма вважають корисною для зору, тому що вона багата на вітамін А, бета-каротин, каротиноїд. А також — лютеїном, криптоксантином, лікопіном та зеаксантином. Дослідження показують, що споживання цих каротиноїдів з їжею може допомогти захистити вашу ДНК, білки та ліпіди від окисного пошкодження, допомагаючи підтримувати здорову шкіру, оптимальну імунну функцію та нормальні слизові оболонки.

 

А ще в моркві присутні фенольні сполуки — антоціани та фенольні кислоти, такі як кавова, хлорогенова та гідроксибензойна, які сприяють протизапальним та антиоксидантним властивостям моркви, допомагаючи знизити ризик дегенеративних захворювань, таких як серцево-судинні.

Не забудемо і про вітамін С, який міститься в моркві, це антиоксидант, що грає роль у біосинтезі колагену, засвоєнні заліза, білковому обміні та відновленні тканин.

 

Дослідження, опубліковане в Journal of Medicinal Food, показало, що біоактивні хімічні речовини в екстрактах морквяного соку можуть допомогти в лікуванні деяких видів раку, включаючи лейкемію, завдяки бета-каротину та поліацетиленовим антиоксидантам, виявленим у цьому овочі.

Купуючи моркву, вибирайте тверду та жорстку, з гладкою шкіркою та яскраво-зеленою верхівкою. Щоб морква залишалася свіжою протягом кількох тижнів, зніміть із неї зелень і помістіть її у відкритий пакет у ящику холодильника для овочів.

Коментарі Вимкнено до Цікаві факти про моркву